Categorii
termopane mures

Cum sa platesti sticla tripan si sa iti izoleze ca un termopan ?

Mă gândesc din punctul de vedere al beneficiarului care vrea să își schimbe termopanele la apartament sau să își pună geamuri termopan la casă. Încep să caut oferte de preț pentru ferestrele casei mele și iau la rând toate firmele din oraș. Evident găsesc o gamă foarte diversificată de oferte începând cu profile de 3 camere și 2 foi de sticlă (termopan) la profile cu 5-6 camere și trei foi de sticlă (tripan).

Studiez ofertele adunate în mapa pe care am plimbat-o cu mine prin tot orașul și imi rămân să analizez câteva oferte la prețuri care sunt aproximativ în aceeași zonă.

Două oferte imi atrag totuși atenția în mod deosebit pe profile cu 5 camere :

  1. profile de 62mm cu sticlă tripan de 32mm
  2. profile de 76mm cu sticlă termopan de 24mm

Mica mea dilemă este că aș vrea profilele de 76mm însă vreau și sticlă tripan că am văzut prin toate magazinele de termopane prin care m-am plimbat că ar fi mult mai bună, izolează mult mai bine, însă există o diferență de câteva sute de euro pentru a putea echipa ferestrele de 76mm cu sticlă tripan de 40mm.

Asa că din cauză că nu sunt foarte bine informat ezit sa plătesc câteva sute de euro în plus și aleg tâmplăria cu sticlă tripan de 32mm. Am economisit câteva sute de euro !!!

Oare chiar am economisit banii ăștia sau mi-am luat o mică mare țeapă ?

Păi să vedem :

  • profilul de 62mm cu 5 camere are K = 1,5 Wm2K
  • profilul de 76mm cu 5 camere are K = 1.2-1.3Wm2K

AVANTAJ : profilul de 76mm cu peste 10% mai eficient !

Si ajungem la marea întrebare : contează grosimea pachetului de sticlă tripan ?

Raportat la K profilelor avem K pentru sticlă care are valori mult mai scăzute decât 1,3 sau 1,5. Coeficientul de transfer termic are sub 0.9 Wm2K ceea ce înseamnă că sticla izolează mult mai bine decât tâmplăria însă aici intră în scenă grosimea pachetului de sticlă :

  • sticla termopan de 24mm are K = 1.0 Wm2K*
  • sticla tripan de 32mm are K = 0.9 Wm2K*
  • sticla tripan de 40mm are K = 0.6 Wm2K*

Dacă țin cont de faptul că prin sticla tripan de 40mm pierd cu 50% mai puțină căldură decât prin sticla de 32mm îmi dau seama că am făcut de fapt o alegere greșită. Am plătit poate cateva sute de euro mai puțin însă acum imi este clar că de fapt am plătit prea mult !

Si în acest fel m-am păcălit cu sticla tripan… am vrut sa aleg ceva mai bun decât 2 foi de sticlă (termopan) însă imi dau seama că m-am păcălit… sau am fost păcălit.

Din păcate este vorba despre o investiție de mii de euro pe care imi este cam greu să o mai recuperez… deci data viitoare 🙂 mai multă atenție…